Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Tarte Tatin | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Historien begynner å bli velkjent. Søstrene Stéphanie og Caroline Tatin driver hotellet Tatin i Frankrike. Caroline har stort sett ansvaret for gjestene mens Stéphanie er den som står på kjøkkenet. Selv om det verserer flere historier om hvordan kaken oppstod , er den mest vanlige at Stéphanie på en stresset dag holdt på å brenne eplene som skulle i en eplepai. For å prøve å redde kaken, kjevlet hun ut bunnen og la den på toppen av kaken, i stedet for å legge eplene på bunnen. Hun satte deretter hele stekepannen i ovnen for å kjapt steke ferdig kaken. Denne lille manøveren ikke bare reddet eplekaken denne dagen, men den ble stor suksess. Etter hvert har det kommet fram at denne typen opp-ned-kake tidligere har vært vanlig i andre deler av Frankrike, men historien om søstrene Tatin er mye hyggeligere.

Uansett historie er kaken helt fantastisk god og mye enklere å lage enn det fancy franske navnet skulle tilsi (Det betyr bare terte fra Tatin). Kombinasjonen eple og karamell er av de aller beste, og du finner den også her og her. Det viktigste er å ha kontroll over varmen når du lager karamellen, den må ikke bli brent da det vil gi den en bitter smak. Skjer det må du starte på nytt igjen. Bunnen kan du lage selv eller bruke ferdige butterdeigsplater.

Her er oppskriften til en 24 cm terte:

TarteTatin_8946Bunn

3 ferdige butterdeigplater

Tin butterdeigsplatene under plast i ca 20-30 minutter. Kna de sammen og kjevle de ut til en bunn like stor som kakeformen.

eller:

125 g romtemperert smør
100 g sukker
1 egg
150 g hvetemel
1 ts salt

Bland alle ingrediensene til en deig. Sett kaldt i en halvtime. Denne oppskriften kommer fra Sverre Sætres store kakebok.

Fyll

100 g smør
250 g sukker
5-7 faste og syrlige epler (avhengig av størrelse)

Skrell og fjern kjernehuset på eplene. Del de deretter i to halve deler. Del så de halve delene i to igjen, slik at hvert epler er delt til fire biter. Legg til side.

Smelt smøret i en stekepanne, tilsett sukkeret jevnt utover i pannen. La det stå og putre over medium varme til det blir gylden karamell. Prøv å ikke røre for mye i blandingen, da kan den skille seg. Skjer dette går det som regel bra likevel. Karamellen samler seg igjen etter at eplene har vært en stund i karamellen.

Tilsett eplene og kok de i karamellen til de er møre, ca 5-15 minutter, avhengig av størrelse og type epler. Det er viktig å ikke bruke epler som blir til mos ved varmebehanding. Selv brukte jeg Discovery-epler i akkurat denne kaken. Jeg har tidligere prøvd med egne epler fra hagen, men da har de nesten blitt til mos under steking. Det blir fortsatt kake, en god en også, men på langt nær like vakker.

TarteTatin_8936

Legg eplebitene i et fint mønster i bunnen av en smurt eller bakepapirkledd springform på ca 24 cm. Få med karamellen også (men du trenger ikke mer enn at den dekker eplene).

Legg deretter den kjevlede bunnen på toppen (som egentlig er bunnen).

Stek kaken midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter til toppen (vel, bunnen) har en gylden farge.

Mens kaken står i ovnen kan du lage vispet crème fraîche å servere til kaken:

TarteTatin_8937Vispet crème fraîche

3 dl (1 beger) crème fraîche
1 vaniljestang
2 ss melis

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Tilsett frøene og melis i crème fraîche og visp stivt.

Tips! Ikke kast vaniljestangen, lag vaniljesukker eller vaniljeekstrakt.

Ta kaken ut av ovnen og la den stå og sette seg litt før du hvelver den over på et fat. Det enkleste er å legge fatet på formen og snu den kjapt rundt.

Server kaken lun med vispet crème fraîche. Den kan også serveres med vispet krem eller vaniljeis.

Tips! Kaken kan også lages med for eksempel ananas, mango eller plommer. Det finnes også varianter med tomat og løk. Jeg har også laget en variant med fersken, oppskriften på den kommer snart.

Legg igjen en kommentar