Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Rosekake | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Rosekake

Rosekake

En rosekake er vakker og elegant, men la deg ikke lure, den er veldig enkel å lage. En rosekake kan du lage etter hvilken som helst oppskrift, bare frostingen er fast og lar seg sprøyte, også vispet krem kan brukes.

Kaken jeg har laget denne gangen er en mørk sjokoladekake jeg har laget mange ganger i forskjellige varianter. Denne gangen har jeg laget den med en marengssmørkrem med vanilje, men tidligere har jeg laget den med bringebær og markjordbær. Oppskriften kan også brukes til cupcakes. Den samme bunnen har jeg også brukt i en bringebærmoussekake. Mulighetene er mange og jeg kommer nok til å teste flere varianter.

Rosekake_8293Mørk Sjokoladekake

200 g hvetemel
125 g kakao
1,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
60 g kokesjokolade
2 dl kokende vann
2,5 dl Kefir/kulturmelk
0,5 ts vaniljeekstrakt
2 egg
1,25 dl nøytral olje
450 g sukker

Smør to 24 cm runde kakeformer og dekk med ca en halv teskje kakao før du starter.

Sikt sammen hvetemel og kakao og sett til side. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle og tøm det kokende vannet over. Rør til sjokoladen er oppløst. Avkjøl litt og bland i surmelk, vaniljeekstrakt og olje.

Visp eggene med en kjøkkenmaskin på høy fart i ca 2 min. Reduser farten til medium og tilsett sjokoladeblandingen i eggene litt etter litt.

Bland sukker med natron og bakepulver og tilsett i blandingen. Visp til alt er godt blandet.

Stopp kjøkkenmaskinen, ta av bollen og sikt inn hvetemel og kakao og vend inn i røren med en slikkepott. Ikke rør mer enn at det akkurat blir blandet sammen. La klumpene være.

Press så røren gjennom en sil med en slikkepott eller lignende. Ikke vurder å utelate dette steget, det er nettopp dette som gjør denne kaken så luftig og fin i teksturen.

Stek kaken i to former (eller i to omganger) på 24 cm midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk med en kakenål.

Avkjøl på rist, gjerne til dagen etter. Det er en fordel om bunnene er kjøleskapskalde når kaken skal monteres fordi bunnene er så myke at de er vanskeligere å håndtere i romtemperatur.

Rosekake_8286

Det nydelige kakefatet kommer fra FestFabrikken.

Marengssmørkrem med vanilje

10 store eggehviter
500 g sukker
500 g usaltet mykt smør*
2 ss vaniljeekstrakt

Bringebær
Jordbær

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe med en kjøkkenmaskin til blandingen er romtemperert. Dette kan ta ganske lang tid med så mange eggehviter. Alternativet er å lage frostingen i to omganger, det som skal inni og utenpå kaken først og det som skal til rosene etterpå. Når blandingen er temperert, tilsettes romtemperert smør i en spiseskje av gangen.

(Her er det viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter eller at smøret har stått for lenge på kjøkkenbenken og blitt for mykt (en time er nok), da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes).

Når alt smøret er tilsatt, vispes det i ytterligere 3-5 minutter. Da skal blandingen være god og tykk. Vend så inn vaniljeekstrakt med en slikkepott.

Rosekake_8302

Montering

Ha ca 1/3 av kremen i en bolle og bland med en passe mengde bringebær og oppdelte jordbær (jeg brukte et lite beger bringebær og ca en halv kurv jordbær). Andre typer bær og/eller frukt kan også brukes.

Legg bærkremen mellom kakebunnene. Dekk deretter kaken med et tynt lag krem. Om du har tid anbefaler jeg å sette kaken kaldt til kremen har stivnet før su sprøyter ut rosene.

Når du skal sprøyte rosene på kaken, starter du i midten og fortsetter utover kaken. Bruk en Wilton 1M-tipp eller tilsvarende og lag roser ved å sprøyte rundt i en sirkel, start i midten. Om du får noen hull mellom rosene fyller du de bare med kremdotter. Du finner en kjempefin fremgangsmåte på bloggen I am Baker, som er opphavet til rosekaken.

Kaken passer utmerket på sommerbordet så vel som festkake til bryllup, konfirmasjon, dåp eller lignende, strø gjerne noen fine perler eller spiselig glitter over for en ekstra fin finish.

Tips: Bytt ut marengssmørkremen med vispet kremfløte for en lettere variant. Alternativt kan bare kremen inni kaken byttes ut. Du kan også bruke Marshmallowkrem istedetfor, men den kan ikke lages så lang tid før kaken skal serveres.

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook          Instagram          Pinterest          Twitter

Legg igjen en kommentar