Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Sjokolademarengs | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Sjokolademarengs

Sjokolademarengs

Har du eggehviter? Har du sukker? Har du sjokolade(saus)? Da kan du lage sjokolademarengs.

Det er noe spesielt med å lage marengs, nesten magisk. Disse litt slimete eggehvitene som sammen med sukker danner en luftig, hvit fløyesmyk masse – magi! Ok, det er vel kanskje ikke magi, men snarere kjemi. Uten å bevege meg for langt inn i kjemiverdenen er det kombinasjonen proteiner, luft og bevegelse (visping) som gjør dette mulig. Spesielt interesserte kan lese mer om det her.

Jeg skal ikke påstå at marengs i seg selv er verdens største kulinariske opplevelse, men tilsatt for eksempel vanilje eller annen smakstilsetning eller som i dette tilfellet, sjokolade, har du hevet det flere hakk. Hva med for eksempel tuttu frutti-marengs? Det ble en vinner her i huset. Jeg har også dyppet marengs i jordbærsjokolade, trenger jeg si at det ble godt mottatt også? :-) Mulighetene er mange og sjokolade er en av de bedre.

Sjokolademarengs_8246Utgangspunktet for denne oppskriften er sveitsisk marengs, altså marengs og sukker vispet over dampen av kokende vann (bain marie). Dette gir en mer stabil marengs enn vanlig kaldpisket fransk marengs. Her kan du selvsagt velge selv, men jeg vil anbefale den sveitsiske, også på grunn av at når marengsen tilsettes sjokolade kan den skille seg hvis den blandes for mye, da er det godt å ha en stabil marengs. Italiensk marengs er også et godt alternativ, som lages med kokende sukkersirup.

Dette er oppskriften:

Sjokolademarengs_8250Sjokolademarengs

3 eggehviter
2 dl sukker

Ca 2-3 ss sjokoladesaus eller smeltet sjokolade

Ha sukker og romtempererte eggehviter i en varmebestandig bolle av glass eller metall.

Kok opp vann i en kasserolle med mindre omkrets enn bollen.

Sett bollen på kasserollen og visp med en elektrisk mikser over det kokende vannet til sukkeret smelter (ca 60 grader). Du trenger ikke temperaturmåler, du kan kjenne med fingeren at blandingen er varm og at sukkeret har smeltet.

Ta bollen av kasserollen og visp videre med den elektriske mikseren eller en kjøkkenmaskin til blandingen når romtemperatur.

Sjokolademarengs_8261

Tilsett så sjokoladesaus (ferdig kjøpt går helt fint) eller smeltet og avkjølt sjokolade i en tynn stråle rundt om på toppen av marengsen. Ta to-tre tak med en slikkepott og vend sjokoladesausen forsiktig litt inn i marengsen. Den skal ikke blandes helt sammen (da kan marengsen skille seg). Det skal være et mønster av sjokolade i marengsen, som også er veldig dekorativt.

Om du ikke får sjokolade i hele marengsen på disse to-tre takene gjentar du bare prosessen. Bare sørg for å få det øverste laget med sjokolademarengs på stekeplaten først. Det gjør du enten ved hjelp av to spiseskjeer, som jeg har gjort her, da får du et mer rustikk utseende enn om du for eksempel vil sprøyte de ut i topper/roser etter annet mønster. Oppskriften er nok til 10-12 rause skjeer marengs.

Stek marengsen på 110 grader i to timer. Det går helt fint med flere brett i komfyren på en gang, da marengsen strengt tatt tørker og ikke steker. La de deretter bli stående i komfyren til den er kald (gjerne natten over).

Marengs er supert å gi bort som gave. Bare pakk de inn i for eksempel cellofan og dekorer innpakningen. Merkelappen og klistremerket på bildet kommer fra min samarbeidspartner festfabrikken.no (les gjerne mer om samarbeidet her).

Tips! Setter du et tomt stekebrett øverst i komfyren under steking beholder marengsen den fine hvite fargen.

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook          Instagram          Pinterest          Twitter

Legg igjen en kommentar