Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Jordbærkake med pasjonsfrukt | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Jordbærkake med pasjonsfrukt

Jordbærkake med pasjonsfrukt

Selv om Pavlova har blitt en sterk konkurrent er det én kake som gjelder for meg 17. mai: Jordbærkake. Jeg liker den enkel med sukkerbrød, vispet krem, vaniljekrem og friske jordbær. Noe mer trengs ikke for å lage en nydelig vårlett kake. Men om du vil lage jordbærkake med en liten tvist kan jeg anbefale denne, som har pasjonsfrukt curd smurt mellom lagene, en utmerket kombinasjon med jordbær. Kaken kan også lages med lemon curd eller lime curd.

Bunnen er en genoise, en italiensk variant av sukkerbrød som inneholder klaret smør. Dette gir kaken en nydelig konsistens og smak og den smelter nesten på tungen. Den er litt mer omstendig å lage enn vanlig sukkerbrød, egg og sukker vispes blant annet over vannbad (bain marie), men det er virkelig verdt det. Vil du likevel bruke vanlig sukkerbrød, finner du oppskriften på det her.

Vil du heller lage en sjokolade-festkake til 17. mai kan jeg anbefale denne med marshmallowkrem og friske bær. Eller hva med en fraisier?

Denne oppskriften er til en liten 16 cm kake, om du skal lage en vanlig 22-24 cm kake dobler du oppskriften.

Jordbærkake_med_pasjonsfrukt_7859Genoise

3 egg
100 g sukker
70 g hvetemel
30 g (2 ss) smør (smeltes og klarnes)
0,25 ts salt
0,5 ts vaniljeekstrakt eller vaniljesukker (valgfritt)

Start med å lage klaret smør. Du kan gjøre det på den lange måten eller den korte og enkle. Jeg tar den korte: Smelt smøret over svak varme. Ikke rør i det eller la det koke. Når smøret er smeltet, vil melkepartiklene ligge igjen i bunnen og fettet på toppen. Hell fettet over i en annen bolle (pass på at melkepartiklene ligger igjen) og la det avkjøles mens du starter på kakebunnen.

Hell egg og sukker i en glass- eller metallbolle (bruk den som tilhører kjøkkenmaskinen – om du har).

Kok opp litt vann i en kasserolle som har mindre omkrets enn bollen. Sett bollen på kasserollen når vannet koker.

Visp hele tiden mens blandingen varmes opp. Den skal bli ca 50 grader slik at sukkeret smelter. Men følg med, du skal ikke lage eggerøre.

Sett bollen på  kjøkkenmaskinen og bruk K-vispen til å vispe blandingen til tykk eggedosis. Bruk medium høy hastighet. Det tar ca 8-10 minutter. Da skal volumet være tredoblet, verken mer eller mindre. Tilsett vaniljeekstrakt. (Hvis du bruker vaniljesukker siktes det sammen med hvetemelet).

Grunnen til at man bruker K-visp istedetfor vanlig visp (som til vanlig eggedosis og sukkerbrød) er at det ikke skal være store luftbobler i røren. Disse går oppover i deigen under steking og sprekker når de kommer til overflaten, noe som fører til at kaken blir flat. Eggene er det eneste som hever denne kaken (mekanisk heving) så det er svært viktig at de vispes riktig for å få et godt resultat.

Jordbærkake_med_pasjonsfrukt_7881

Ta så ut ca 1 dl av røren og bland inn avkjølt klaret smør. Hell det deretter tilbake i bollen. (Dette gjør det mye lettere å blande smøret i røren). Sikt så inn hvetemelet og saltet. Vend alt sammen med en slikkepott eller ballongvisp. Vær forsiktig så du ikke slår luften ut av røren.

Hell deretter røren i en 16 cm springform og stek på 175 grader i ca 3o minutter. Hvis du kjenner på toppen av kaken skal den være fast og svampaktig i konsistensen. Sett kaken på rist til avkjøling. Etter ca 10 minutter kan du ta kaken ut av formen og avkjøle den videre opp-ned.

Sugerør_7851Pasjonsfrukt Curd

2 eggeplommer
0,75 dl sukker
4 pasjonsfrukt
2 ss usaltet smør

Ha eggeplommene i en tykkbunnet kasserolle og visp de ordentlig sammen.

Tilsett sukker og innmaten av pasjonsfruktene og visp det godt i ca ett minutt.

Varm deretter opp blandingen på forsiktig varme under stadig omrøring. Kok blandingen i ca 8-10 minutter til den blir ordentlig god og tykk. Pass varmen.

Når blandingen har tyknet ordentlig, tar du kasserollen av platen og avkjøler litt før du tilsetter en og en spiseskje med kaldt smør. Rør inn smøret helt før du tilsetter mer. Press blandingen gjennom en sil med en slikkepott eller skje for å få bort frøene fra pasjonsfrukten. Sett kjølig til blandingen har blitt avkjølt.

Retro sugerør i rødt, hvitt og blått fra festfabrikken.

Jordbærkake_med_pasjonsfrukt_7874Montering

For montering av kaken trenger du:

Kakebunn delt i tre lag
Pasjonsfrukt Curd
Ca 6 dl kremfløte vispet til krem med 3-4 ss sukker og evt litt vaniljesukker
Ca 200 g friske jordbær

Smør ca 1 ss pasjonsfrukt curd på toppen av det nederste laget, over og under på det midterste og under på det øverste laget.

Legg krem på det nederste laget og så et lag med skivede jordbær og deretter krem igjen. Legg på den midterste bunnen og gjør det samme igjen. Legg på det øverste laget.  Dekk så hele kaken med et tynt lag krem. Mønsteret på siden av kaken har jeg laget med en liten blomstertipp. Du lager det enkelt ved å holde den tykke enden mot kaken også sprøyter du fram og tilbake oppover kaken. Enkelt og dekorativt. Hvis du ikke ønsker dette mønsteret (eller annet mønster) på kaken kan du minske mengden vispet krem.

Pynt med friske jordbær.

Vimpelen på bildet har jeg laget med grillpinner, hyssing og dekortape fra festfabrikken.

Jordbærkake_med_pasjonsfrukt_7872

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook          Instagram          Pinterest          Twitter

 

4 kommentarer

  1. Magne D. Antonsen - 14. mai 2013

    Bra blogg!

    Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    :-)

Legg igjen en kommentar