Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Sjokolade-festkake med Marshmallowkrem og friske bær | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Sjokolade-festkake med Marshmallowkrem og friske bær

Sjokolade-festkake med Marshmallowkrem og friske bær

Mai, festkakemåneden over dem alle,  er rett rundt hjørnet (Hvordan skjedde det forresten? Var det ikke nettopp jul?). Konfirmasjoner står for tur sammen med brylluper og nasjonaldagen. Våren er på ordentlig innmarsj og det er all grunn til å feire bare på grunn av det også :-)

Dette er den første av flere festkaker jeg kommer til å legge ut fremover. I tillegg kan du se fram til et lite festpyntet kakebord. Dagens kake er en mørk sjokoladekake med særdeles luftig og my konsistens, jeg tror det er en av de mykeste kakene jeg har laget noen gang. Jeg har stekt den i fire springformer av ulik størrelse, men den kan selvfølgelig stekes i like former om du heller vil det, eller ikke har et stort utvalg av former. Du tilpasser bare steketiden til formen.

Sjokolade-feskake_7672Kaken er fylt med en marshmallowkrem laget på eggehviter. Den kan byttes ut med ferdiglaget Marshmallow Fluff eller vispet krem. Vær oppmerksom på at vispet krem ikke vil holde kaken like godt oppe som denne marshmallowkremen, som jeg for øvrig kan anbefale på det sterkeste. Jeg må innrømme at det gikk med et par (tre-fire…) skjeer til «smaksprøver» 😉 Kaken pyntes med bær og/eller frukt etter eget ønske, en enkel måte å lage en lekker og innbydende kake, spesielt om man ikke er den store dekoratøren, også smaker det godt.

Sjokolade-feskake_7666Mørk Sjokoladekake

5 dl hvetemel
5 dl sukker
2 dl mørk kakao/bakekakao
2 ts bakepulver
1 ts natron
0,5 ts salt
2,5 dl kaffe*
2,5 dl yoghurt naturell
1,25 dl nøytral olje (Odelia)
1 ts vaniljeekstrakt
2 egg

*Jeg blandet 2,5 dl vann med to poser Café au Chocolat, men her er det bare å bruke den kaffen man liker best.

Sikt sammen alt det tørre i en stor bolle.

Kok opp vannet til kaffen og hell i en bolle og tilsett kaffeposene. Bland godt. Avkjøl noe før du tilsetter yoghurt, olje og vaniljeekstrakt. Bland godt sammen før du tilsetter ett og ett egg og blander inn.

Hell så det våte i det tørre og bland med en kjøkkenmaskin i ca 2 minutter – til røren er glatt og klumpfri. Elektrisk håndvisp og visping for hand går også.

Hell så røren i fire smurte springformer av forskjellig størrelse. Det er en fordel om størrelsesforholdene mellom de passer, selv har jeg brukt former på 24, 20, 16, og 12 cm. Stek på 180 grader på nest nederste rille i ovnen i ca 25-30 minutter. Vær oppmerksom på at den aller minste kan bli ferdig litt før de andre. Sjekk med en kakenål.

Sett bunnene på en rist  og la de avkjøle seg litt før de tas ut av formen og legges opp-ned.Pass på så ikke sidene på kaken blir ødelagte når du løsner kaken på formen, siden denne kaken skal ha å åpne sider.

Sjokolade-feskake_7664Marshmallowkrem

3 dl sukker
1,25 dl glukose
4 ss (60 ml) vann
4 store eggehviter
0,25 ts kremotartari/Cream of Tartar*
2 ts vaniljeekstrakt

*Stabiliserer eggehvitene. Fås kjøpt hos velassorterte matbutikker og apotek. Kan sløyfes eller byttes ut med 0,5 ts sitronsaft.

Ha sukker, glukose og vann i en kasserolle og kok opp til 115 grader (bruk sukkertermometer). Hvis du ikke har sukkertermometer tar det ca 5 minutter fra blandingen har begynt å koke ordentlig til det er klart. Da skal blandingen ha en sirupaktig konsistens.

Mens sirupen koker begynner du å vispe eggehvitene med kremotartari. Visp til du får myke topper. Når sirupen har nådd riktig temperatur, tilsettes den i en tynn stråle på kanten av bollen mens du visper på medium hastighet.

Unngå å treffe vispen, da kan sirupen sprette og brenne deg. Når alt er tilsatt, settes farten opp igjen. Visp til blandingen er lunken. Tilsett deretter vaniljeekstrakt. Jeg anbefaler å bre ut kremen før den har blitt helt avkjølt, siden den da vil bli litt fastere og vanskeligere å bre utover.

Sjokolade-feskake_7665

Bre et raust lag med krem mellom hvert lag og pynt med frukt og/eller bær etter smak. Selv har jeg brukt jordbær, bringebær, blåbær og physalis.

Tips til variasjon: Godteri i alle regnbuens farger, nøtter eller sjokolade (hva med masse non stop for eksempel?).

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

Sjokolade-feskake_7679

 

25 kommentarer

 1. Oda - 26. april 2013

  For en herlig kake!! Den skal på bordet under festkakemåneden mai, det er i hvert fall helt sikkert. Nyter hver oppskrift og hvert bilde på din fine blogg. Keep up!
  Oda

 2. Liv Thoralvsson - 29. april 2013

  Kan man bruke smeltet smør istedenfor nøytral olje? Har det noe å si for konsistensen til kakebunnene?

  • Kakefabrikken - 29. april 2013

   Jeg har ikke brukt smør istedetfor olje i denne oppskriften, men har gjort det i andre oppskrifter. Konsistensen blir litt tyngre.

 3. Magne D. Antonsen - 29. april 2013

  Nydelig!

  Bra oppskrift, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 4. Marianne Gorseth - 29. april 2013

  Denne ser bare kjempe lekker ut! Men har noen spørsmål:

  1.Hvor får man tak i kremotartari/Cream of Tartar?
  2. Er det slik st det ikke skal smør i kaken?
  3. I marshmallows kremen står det 0,75 dl vann, også står det 4 ss vann? Hvor skal de 4 ss vann brukes??
  Håper på snarlig tilbakemelding, da denne er et MÅ-prøve-objekt =)

  Hilsen Marianne

  • Kakefabrikken - 29. april 2013

   Kremotartari/Cream of Tartar fås kjøpt hos velassorterte matbutikker og apotek. Det kan sløyfes eller byttes ut med sitronsaft. Det skal ikke være smør i kaken, men nøytral olje. Jeg må innrømme at jeg skrev inn denne oppskriften en sen kveld, så det ble noen slurvefeil, det er nå rettet opp. Det skal være 4 ss (60 ml) vann og IKKE 0,75 dl vann. Lykke til :-)

 5. Mona - 29. april 2013

  Dette så fristende ut, må bare smake herlig med disse ingrediensene :) Delikate fine bilder.

  -Mona-

 6. Nina Bakke - 30. april 2013

  Utrolig frisk og lekker :)

 7. Cecilie G - 30. april 2013

  Kjempeflott kake : )

 8. Sulten - 30. april 2013

  Veldig kreativt, mmmmmmmå ha…

 9. silje - 2. mai 2013

  Nydeli kake da!!!!
  tenkte med en gong at dinne vil ej lage til bryllup i sommer!!!
  så da kjem spørsmålet, kan ej lage den dagen før?? Vil kremmen halde seg fin med bæra på eller bær en vente med å pynte den til den skal på bordet?
  Eg skal vere forlover, så det beste hadde vert å fått den ferdig dagen før….

  tusen takk for svar :)

  • Kakefabrikken - 3. mai 2013

   Takk for det :-) Kaken kan utmerket lages dagen i forveien, den kan også lages enda tidligere og fryses ned til den skal brukes. Kremen smaker like godt dagen etterpå, men konsistensen blir litt annerledes. Nylaget er den bittelitt seig mens dagen etter er den løsere, litt mer som fyllet i kokosboller. Jeg vil anbefale deg å lage frostingen samme dagen som den skal brukes. Skjønner at det kan bli knapt med tid, men den er veldig lett og kjapp å lage. Du kan jo f.eks måle opp alt dagen før og ha det stående på kjøkkenbenken til dagen etter (eggehvitene også). Også er det bare å legge på bærene. Hvis det likevel ikke lar seg gjøre å lage frostingen samme dag, vil jeg iallefall vente med å legge på bærenee til samme dagen, i hvert fall de oppdelte jordbærene, de andre klarer seg bedre. Lykke til :-)

   • Silje - 4. mai 2013

    Tusen hjertelig takk for svar :) trur eg må prøvelage den før bryllupet, skal vere forlover og har ikkje sjangs til å ta kjøkkentjeneste den dagen 😉
    Men dinne kaka hadde virkelig gjort seg på de sunnmørske kakebordet :)

 10. SøteSaker - 3. mai 2013

  Denne sommerlige kaken ser utrolig fristende ut! Vi har lagt ut bilde og link på Facebook siden vår :o)
  Hilsen Therese og Kristin / http://www.sotesaker.no

 11. Line anfinsen - 1. juni 2013

  Hei! Fantastisk flott kake. Prøvde å bake den i går, men fikk bare nok røre til to former? 24 og 20 cm. Det bør vel være litt høyde på de enlkelte delene kanskje? Men den var utrolig god uanset. Hilse Line

  • Kakefabrikken - 4. juni 2013

   Hei Line. Synd det ikke ble nok til alle bunnene, men godt at den falt i smak uansett. Det skal ikke være så mye røre i hver kakeform (bare 1-2 cm), kan det ha vært problemet?

 12. kjersti - 28. desember 2013

  Nå står jeg her med en skrekkelig tynn krem som bare renner nedover hele kaka og lurer på hva jeg har gjort feil. Smaker veldig godt da selv om den renner. 😉

  • Kakefabrikken - 2. januar 2014

   Huff, så kjedelig. Litt vanskelig å vite hva som har skjedd, men det er noen ting jeg umiddelbart tenker på: Har sukkersirupen blitt varmet opp til 115 grader? Har eggehvitene blitt vispet tilstrekkelig? Kan det evt ha kommet noe eggeplomme i hvitene? Forklar gjerne nærmere hvordan du har gått fram slik at jeg bedre kan hjelpe deg :-)

Legg igjen en kommentar