Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Rosa Dessertbord | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Rosa Dessertbord

Rosa Dessertbord

For litt siden feiret vi vår lille datters ettårsdag. Temaet for dessertbordet var uunngåelig rosa. Her er det jeg lagde
(fra venstre):

Sitroncupcakes fylt med lemon curd og toppet med rosa marengs

Bringebærgelé

Mørk sjokoladekake med markjordbærfrosting dekket med rosa sjokoladeganache

Cupcake Kake

Franske makroner med lemon curd

Tutti frutti marengs

Marengs dyppet i rosa sjokolade

Sitroncupcakesene postet jeg oppskriften på for litt siden. Det eneste jeg gjorde annerledes denne dagen var å farge marengsen rosa og ikke brenne den. Tutti frutti marengsen har jeg også allerede postet oppskriften på og nøye beskrevet hvordan jeg følte meg 9 år igjen da jeg kom opp med idéen :-) Jeg lagde også en vanlig marengs som jeg dyppet i rosa Callebaut-sjokolade. Dette er hvit sjokolade som er farget rosa og smakssatt med jordbær. Dette har blitt en av mine favorittsjokolader, fantastisk på smak og utrolig god å jobbe med. Den kan også anbefales til cake pops.

Den samme sjokoladen brukte jeg til å dekke den mørke sjokoladekaken med markjordbærfrosting. Ah, noen kaker og smakskombinasjoner er jeg ekstra fornøyd med å ha kommet opp med, og dette er en disse. Ja, jeg vet det ikke akkurat et markjordbærsesong, men når butikken har frosne markjordbær er det vanskelig å gå forbi. Du kan også bruke jordbær eller bringebær istedetfor. Slik lager du denne kaken:

Dessertbord_7017Mørk sjokoladekake

100 g hvetemel
60 g kakao
0,75 ts natron
0,25 ts bakepulver
30 g kokesjokolade
1 dl kokende vann
1,25 dl surmelk
0,25 ts vaniljeekstrakt
1 egg
0,6 dl nøytral olje
225 g sukker

Smør springformene og dekk med ca en halv teskje kakao før du starter.

Sikt sammen hvetemel og kakao og sett til side. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle og tøm det kokende vannet over. Rør til sjokoladen er oppløst. Avkjøl litt og bland i surmelk, vaniljeekstrakt og olje.

Visp egget med en kjøkkenmaskin på høy fart i ca 2 min. Reduser farten til medium og tilsett sjokoladeblandingen i eggene litt etter litt.

 

Bland sukker med natron og bakepulver og tilsett i blandingen. Visp til alt er godt blandet.

Stopp kjøkkenmaskinen, ta av bollen og sikt inn hvetemel og kakao og vend inn i røren med en slikkepott. Ikke rør mer enn at det akkurat blir blandet sammen. La klumpene være.

Press så røren gjennom en sil med en slikkepott eller lignende. Ikke vurder å utelate dette steget, det er nettopp dette som gjør denne kaken så luftig og fin i teksturen.

Stek kaken i to former (eller i to omganger) på 16 cm midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Sjekk med en kakenål.

Avkjøl kaken helt ( gjerne over natten) før du deler hver bunn i to lag og fyller med markjordbærfrosting. Den er basert på swiss meringue buttercream frosting (SMBC):

Dessertbord_7036SMBC

5 store eggehviter (1-2 ekstra om de er små)
250 g sukker
250 g usaltet mykt smør*
1 ss vaniljeekstrakt

3 dl frosne markjordbær, tint til romtemperatur

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe med en kjøkkenmaskin til blandingen kjølner. Dette kan ta ca. 10 minutter. Når blandingen er temperert, tilsettes romtemperert smør i en spiseskje av gangen.

 

(Her er det viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter eller at smøret har stått for lenge på kjøkkenbenken og blitt for mykt (en time er nok), da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes).

Når alt smøret er tilsatt, vispes det i ytterligere 3-5 minutter. Da skal blandingen være god og tykk. Vend så inn vaniljeekstrakt med en slikkepott.

Lag puré av markjordbærene med en stavmikser eller lignende. Vend puréen inn i kremen litt etter litt. Det er viktig at du ikke tar for mye om gangen, da kan kremen skille seg. Det er også viktig at puréen er romtemperert.

Fyll og dekk kaken med frostingen. Prøv å få så rett topp og sider som mulig siden kaken skal dekkes av ganache. Sett kaken kaldt i ca en time til frostingen har stivnet.

Rosa sjokoladeganache

200 g rosa (Callebaut) sjokolade med jordbærsmak
1 dl kremfløte

Kok opp kremfløten og hell den over sjokoladen. La det stå ett minutt eller to før du rører rundt og blander godt. Avkjøl til romtemperatur.

Hell ganachen over kaken og prøv å få så jevne kanter som mulig. Det som renner ned på sidene kan du godt forsøke å dra oppover igjen på kaken.

Det er svært viktig at kaken er helt kald og frostingen har stivnet før du dekker den. Det er også viktig at ganachen maks har romtemperatur, ellers vil alt flyte sammen. At frostingen utenpå kaken er kald gjør også at ganachen fester seg fortere og bedre.

Pynt evt med hvit marsipan formet til et perlekjede.

Dessertbord_7015Cupcake Kake

For å lage denne kaken kan du benytte hvilken som helst oppskrift, nesten. Kaken stekes i en sånn form, og for å få et vellykket resultat er det lurt å bruke en røre som gir en fast kake. Jeg vil dermed ikke anbefale fudgy og brownieaktige kaker eller kakerører basert på olje fremfor smør. Kaken på bildet er laget av sukkerbrød, noe jeg heller ikke vil anbefale på grunn av konsistensen sukkerbrød har. Rillene som skal være på den nederste delen vil for eksempel ikke holde formen. I dette tilfellet skulle jeg trekke kaken med rosa marsipan, så det var ikke krise, men planen var opprinnelig å få fram rillene under marsipanen. Tidligere har jeg hatt hell med å bruke blant annet denne grunnoppskriften.

Bunnen av kaken delte jeg i tre lag og fylte og dekket den med rørte jordbær kjørt glatt med en stavmikser. Den ble deretter dekt med rosa marsipan. Toppen ble lagt på og dekket med vispet krem og confetti strøssel.

Marengs

3 store (150 g) eggehviter
150 g sukker
150 g melis
Noen dråper sitronsaft (kan utelates)

Rosa jordbærsjokolade
Strøssel

Begynn med å vispe eggehvitene (og evt sitronsaft) til de begynner å skumme.

Tilsett deretter sukkeret litt etter litt og visp til du har en ordentlig tykk og fyldig marengs. Sikt melisen og vend den inn.

Sprøyt deretter marengsen ut på bakeplaten i ønsket mønster (jeg har brukt en stor «petal»-tip).

Stek deretter marengsen i ovnen på 100 grader i en time og la de deretter stå i ovnen på restvarmen i ca 5 timer (eller natten over). Tips: Om du har en tom stekeplate helt øverst i ovnen holder fargen seg og du slipper brunskjær på overflaten av marengsen.

Dypp endene av marengsen i smeltet sjokolade og dryss over strøssel.

Dessertbord_7019Franske makroner

Jeg er langt fra noen ekspert på makroner, de er uforutsigbare og ting som luftfuktighet og ferskheten på eggehviten kan spille inn på resultatet. Man bør ikke bruke helt ferske eggehviter og de må stå lenge i romtemperatur, helst et døgn, før de brukes.

215 g malte mandler
280 g melis
115 g sukker
1 ts sitronsaft
5 store eggehviter
Evt matfarge

Mal mandler med eller uten skall på mandelkvern eller bruk ferdig mandelmel.

(NB! Ikke bruk fettredusert mandelmel fra helsekostbutikker, det vil ikke gi et godt resultat).

Bland mandlene med melis og sikt blandingen.

 

Visp eggehvitene i en kjøkkenmaskin til de begynner å skumme, tilsett deretter sukker litt etter litt og visp til blandingen er akkurat så stiv at den holder fasongen og kan snus opp-ned i bollen uten at røren renner ut.

Bland ca 1/3 av mandlene og melisen i blandingen og deretter resten i to omganger. Vend rundt med en slikkepott til røren er blank og sakte renner av slikkepotten. Vær oppmerksom, her er det lett å vende akkurat litt for mye eller litt for lite.

Sprøyt blandingen utover på en bakeplate på str med en femkroning.

La det stå og tørke i til toppen har stivnet, minst en halvtime. Dette er for at makronene heve seg og ikke skal sprekke under steking.

Stek på 150 grader i ca 12-15 minutter.

La de avkjøles på stekeplaten før du løfter de av.

Jeg har fylt disse makronene med lemon curd. Det lager du på følgende måte:

Dessertbord_7025Lemon Curd

4 eggeplommer
1,5 dl sukker
Finrevet skall fra 1 sitron (helst økologisk)
1 dl sitronsaft (ca 1 stor sitron)
4 ss (60 g) usaltet smør

Ha eggeplommene i en tykkbunnet kasserolle og visp de ordentlig sammen.

Tilsett sukker, sitronskall og sitronsaft og visp det godt i ca ett minutt.

Varm deretter opp blandingen på forsiktig varme under stadig omrøring. Kok blandingen i ca 8-10 minutter til den blir ordentlig god og tykk. Pass på varmen, du vil ikke ha eggerøre.

Når blandingen har tyknet ordentlig, tar du kasserollen av platen og tilsetter en og en spiseskje med kaldt smør. Rør inn smøret helt før du tilsetter mer. Avkjøl blandingen helt, gjerne til neste dag, før du bruker den.

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook          Instagram          Pinterest          Twitter

9 kommentarer

 1. Beate Westad Thormodsæter - 15. mars 2013

  Ser jo helt nydelig ut! Kanskje til neste år… 😉

 2. Eline - 16. mars 2013

  Den mørke sjokoladekaken var bare helt fantastisk!!

 3. Cecilie G - 18. mars 2013

  Veldig fint og delikat kakebord ; )

 4. Angélica - 3. mai 2013

  Hej, när du gör cupcake kakan, gör du då två satser med röra eller räcker det receptet du länkade till till både botten och toppen av cupcake kakan?
  Tack på förhand!

 5. Maria V. B. - 13. januar 2014

  Herre jemini… for et dessertbord. Utrolig lekkert og for en fin og balansert sammensetning av smaker og teksturer. Lucky birthday girl & well done!

Legg igjen en kommentar