Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Fraisier 2.0 (Pascals franske jordbærkake) | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Fraisier 2.0 (Pascals franske jordbærkake)

Fraisier 2.0 (Pascals franske jordbærkake)

Denne kaken ble min nemesis i Hele Norge Baker og det tok lang tid før jeg orket ord som eggekrem og Fraisier igjen. Men her om dagen måtte jeg opp på hesten igjen, jeg kunne ikke bli husket for takraset (som Øyvind Lofthus så fint kalte det) jeg endte opp med i konkurransen.

Dette er hva Pascal skriver om kaken i oppskriftsboken som også bærer hans navn:

«Dette var den første kaken jeg lagde som 15 år gammel lærling. Fraisier betyr jordbærplante, og kaken er en klassiker i Frankrike. Den lykkes hver gang – og alle liker den! Den vil smake aller best i mai-juni, når norske jordbær er på sitt beste. Dette er den perfekte kaken til 17. mai!»

Fraisier_7100Vel, Pascal, den lykkes ikke hver gang, men det hjelper betraktelig å ha fremgangsmåten foran seg. Da jeg lagde den hjemme slo det meg hvor enkel og kjapp den faktisk er å lage. I tillegg ser den litt eksklusiv ut, selv om det er en rimelig kake å lage. Den består stort sett av egg, sukker, mel, melk og jordbær.

Her er Pascals oppskrift med mine bemerkninger i kursiv, mengdeforholdene i boken til Pascal er nemlig merkelige og samsvarer ikke, og det er heller ikke oppgitt størrelse på kakeformene.

Kakebunn

125 g sukker
125 g hvetemel
4 egg
1 toppet ts bakepulver

Jeg lagde halve oppskriften.

Visp egg og sukker til eggedosis. Vend mel og bakepulver forsiktig inn. Hell deigen i formen, ca 3 cm opp på kantene. Stek på 180 grader i ca 30 min, til den er gyllenbrun.

Jeg stekte kaken i en 20 cm form. Les mer om å lykkes med sukkerbrød her.

Krem til fyll

250 g melk
75 g sukker
30 g maisenna
2 eggeplommer
125 g smør

Jeg doblet denne oppskriften.

Pisk eggeplommer og sukker i en bolle. Tilsett maisenna og bland. Ha i kokende melk og rør godt. Hell blandingen over i en kasserolle og kok opp. La det koke i 2 min mens du rører godt med en visp. Tilsett halvparten av smøret. Avkjøl. Etter avkjøling heller du blandingen over i en bolle og legger i resten av smøret. Visp det hele sammen i en kjøkkenmaskin til kremen får en luftig konsistens.

Lake

100 g vann
50 g sukker
15 g kirsch (kan byttes ut med 1 vaniljestang)

På Hele Norge Baker brukte vi rom og ikke kirsch.

Kok opp vann og sukker. Avkjøl før du tilsetter kirschen.

Jeg brukte bare juice til dynking.

Montering

250 g jordbær, middels store

Kutt jordbærene i to og legg dem langs innsiden av kanten på en rund form. Skjær kakebunnen i to og legg den ene delen i formen. Dynk kakebunnen med lake ved hjelp av en pensel. Smør krem (halvparten) utover kakebunnen og legg jordbærene midt på.

Legg på litt krem på den andre kakebunnen og pensle med lake. Smør resten av kremen utover kakebunnen for å lage en glatt overflate. Sett kaken i kjøleskapet i minst 3 timer.

Jeg monterte kaken i en 24 cm kakeform.

Pynt

Dekk toppen av kaken med et tynt lag av marsipan og legg noen friske jordbær oppå.

Fraisier_7134Her kan du se hvordan Pascal selv lager denne kaken.

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

16 kommentarer

 1. Linda - 12. mars 2013

  Synd at du forsvant ut så tidlig. Det er ikke lett å holde hodet kaldt i en så presset situasjon :-) Veldig lekker kake. Denne skal jeg forsøke meg på i påsken:-)

  • Kakefabrikken - 15. mars 2013

   Ja, det var kjedelig at det gikk som det gikk, det er ikke bare bare å holde hodet kaldt i den situasjonen nei. Lykke til med kaken, den er veldig god :-) Kikket innom bloggen din, veldig fin :-)

 2. Beate - 12. mars 2013

  Denne kaken må jeg bare prøve, ser helt fantastisk ut! Og så kjempefint med dine bemerkninger, de er til stor hjelp. Selv om jeg selvfølgelig hadde håpet at du skulle gå helt til topps i «Hele Norge baker» er jeg dypt imponert over deg, og de andre, som i det hele tatt har tatt utfordringen med å stille opp på dette. Det må ha vært et utrolig press å jobbe under!

  Gleder meg til å følge boggen din videre :)

  • Kakefabrikken - 15. mars 2013

   Denne kaken er vel verdt et forsøk, den er både lettlaget, god og fin å se på :-) Helt klart lettere å lage hjemme på eget kjøkken enn med stress og kameraer rundt seg. Det var mye press i konkurransen i tillegg til veldig lange dager og minimalt med søvn, man kan få jernteppe av mindre.. 😉 Så hyggelig at du vil følge bloggen min videre, det setter jeg stor pris på :-)

 3. Elisabeth - 12. mars 2013

  Så dumt du ble borte så fort, men ikke gi deg! 😉

  Jeg skal prøve meg på denne kaken i helgen, flott at du deler dine endringer med oss. Da skal jeg følge din oppskrift 😉

  • Kakefabrikken - 15. mars 2013

   Ja, det var kjedelig, men sånn kan det gå. Det var nok verken første eller siste gang noe skar seg på kjøkkenet, men det var ekstra kjedelig at det gjorde det på TV. Lykke til med kaken, den er faktisk veldig god :-)

 4. Elisabeth - 17. mars 2013

  Kaken ble RÅBRA. Fikk beskjed allerede i dag at jeg måtte lage en ny til sambo ila uken, hurra suksess!

 5. Line - 21. april 2013

  Hei! Jeg syns også det var synd du røyk ut i Hele Norge baker! Bra du ikke har fått Fraisier i vrangstrupen og går på med friskt mot! Jeg tror jeg må prøve meg på denne kaken jeg også. :) Jeg fant en liten feil i oppskriften din – tror du har glemt et mål. Det står: «kirsch (kan byttes ut med 1 vaniljesukker)». Skal det være teskje?

 6. Ingunn - 13. mai 2013

  Hei! :)
  Denne kaken ser helt nydelig ut! gleder meg til å lage den! :) Vet du om denne kaken kan fryses?

  • Kakefabrikken - 13. mai 2013

   Den er kjempegod :-) Sukkerbrødene kan fryses, men ikke kremen. Hva med å lage en minikake om du ikke trenger så stor kake? Eller gi bort halvparten til naboen 😉

 7. Hege - 15. mai 2013

  Hei på deg! Kjempefin blogg :-)
  Jeg tenkte å prøve denne kaken til helgen og lurte på en liten ting: brukte du slik «brenner» som Pascall gjorde for å få ut kaken? eller bare kniv?
  Har ikke en slik, men har en varmluftspistol nede i boden som kanskje kan gå? :-) eller hårføner?? he he… hva hadde Pascall sagt da mon tro?
  Tips mottas med stort takk!!!
  Hege

  • Kakefabrikken - 16. mai 2013

   Hei hei. Takk for det :-) Du trenger ikke bruke brenner for å løsne kaken fra formen, jeg har brenner, men brukte den ikke. Går helt fint med en (tynn) kniv. Lykke til, det er en nydelig kake :-)

 8. Silje - 18. november 2013

  Hei!
  Lurte på angående hvilke type rom det evnt er snakk om? Hvilke jus anbefaler du om man heller bruker det?
  Har lagd denne kaken tidligere, brukte da appelsinjuice, syntes det ble nesten litt for søtt.. mulig pga sukkerbunnen hadde for mye sukker i seg også.

  Takk for svar! :)

Legg igjen en kommentar