Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 6 lags sjokoladekake med karamellfyll og sjokoladefrosting med bringebær | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

6 lags sjokoladekake med karamellfyll og sjokoladefrosting med bringebær

6 lags sjokoladekake med karamellfyll og sjokoladefrosting med bringebær

Dere som har fulgt meg en stund nå har nok fått med dere at jeg er svak for swiss meringue buttercream frosting (SMBC), og det i flere varianter. Men ulempen med den er at jeg får så mange eggeplommer til overs, og jeg har en tendens til å glemme av å bruke de til noe før det er for sent. Det er jo utrolig mange muligheter med eggeplommer: iskrem/iskake, crème brûlée, vaniljekrem, pots de crème, mousse, karamellpudding osv. Også har du fransk smørkrem, en oppdagelse jeg er utrolig glad for å ha gjort.

Kombinasjonen SMBC og fransk smørkrem gjør at man får brukt både eggehvitene og -plommene i samme oppskrift, og det må jeg si er fryktelig tilfredsstillende 😀 Fransk smørkrem er i tillegg myk som fløyel også er den ikke like søt som SMBC. I oppskriften som følger har jeg brukt vanlig saltet smør, dette er fordi jeg ønsker en litt salt smak til karamellkremen, som er en fantastisk kombinasjon. Jeg bruker av samme grunn vanlig smør med salt til karamellen. Vær oppmerksom på at om du skal bruke denne kremen med vaniljesmak eller lignende må du bruke usaltet smør, du kan da også øke smørmengen i oppskriften med 50 gram.

Denne kaken har jeg komponert med tanke på mine favorittsmaker som også er geniale sammen: sjokolade, karamell og bringebær. Kan det bli bedre? Jo, jeg glemte å nevne at kaken er i seks lag! Ja, denne kaken er kanskje litt omstendig og tidkrevende, men den er ikke vanskelig. Og viktigst av alt: Den er så verdt det!

Start med kakebunnene, disse kan du med fordel lage dagen i forveien:

Sjokoladekake

5,5 dl hvetemel
5,5 dl sukker
2 dl (mørk) kakao
2 ts natron
1,5 ts bakepulver
0,5 ts salt
6 ss (90 ml) nøytral olje
2,5 dl kefir
2,5 dl vann (eller kaffe om du vil)
3 store egg
1 ss vaniljeekstrakt

Bland det tørre i en bolle.

Bland eggene og de andre flytende ingrediensene i en annen bolle.

Sikt de tørre ingrediensene inn i de flytende og bland godt, men ikke overmiks.

Stek i 3 former på 20 cm (eller stek i flere omganger) på 180 grader i ca 30-35 minutter.

 

Avkjøl oppned på rist og deretter i kjøleskap, gjerne natten over. Hver bunn skal deles i to og da må de være helt kalde først siden disse bunnene er så myke og saftige. Det er heller ingenting i veien for å lage kaken i tre lag istedetfor seks om du heller vil det.

Sjokolade Swiss Meringue Buttercream Frosting

100 g mørk sjokolade

4 store eggehviter
200 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
180 g usaltet smør

Smelt sjokoladen over vannbad og sett til avkjøling

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta bollen av kasserollen og fortsett å vispe med en kjøkkenmaskin til blandingen kjølner. Dette tar ca 15 minutter.

Når blandingen er temperert, tilsettes romtemperert smør i en spiseskje av gangen. (Her er det viktig at marengsen ikke er varm at smøret smelter eller at smøret har stått for lenge på kjøkkenbenken og blitt for mykt (en time er nok), da vil kremen skille seg. Og bekymre deg ikke om de ser ut som blandingen har skilt seg, det ser gjerne sånn ut like før den er ferdig.

Tilsett smeltet og avkjølt sjokolade og vaniljeekstrakt og bland godt.

Så er det på tide med den franske karamellsmørkremen. Start med karamellen:

Karamellen til denne kremen kan du lage på minst tre måter: Den lange, den enda lengre – men veldig enkle og den korte.

Den lange måten er å lage karamellsaus, den enda lengre er dulce de leche og den korte er å bruke HaPå, som smaker nesten det samme som dulce de leche. Dulce de leche høres kanskje fancy ut, men det er veldig enkelt å lage. Du trenger bare en boks med søtet kondensert melk og en kasserolle med vann. Kok boksen i vannet i tre timer og du får en herlig tykk karamell. Pass på så det ikke fosskoker, da kan det bli for mye trykk i hermetikkboksen, la det bare koke på ca medium varme.

Vil du heller lage karamellsaus, gjør du det på denne måten:

Karamellsaus

75 g smør
1,5 (+0,5) dl fløte
0,5 dl sukker (bruk brunt sukker om du synes det er best)
2 ss Lyle’s golden syrup (eller annen sirup)

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele.

Tilsett fløte, sukker og sirup.

Kok på medium varme til det blir til tykk og lysebrun karamell, ca 20 minutter.

Tilsett 0,5 dl kremfløte i karamellen når du har tatt den av platen. Dette er for at karamellen ikke skal bli hard når den avkjøles. Da blir det vanskelig å blande karamellen i smørkremen uten at det blir klumper.

Avkjøl til romtemperatur.

Fransk smørkrem

4 store eggeplommer
1,5 dl sukker
1,25 dl glukose (eller maissirup)
0,4 dl vann
250 g smør
1 ts vanilje

Visp eggeplommene med en elektrisk mikser/kjøkkenmaskin til de blir lysegule.

Bland sukker, glukose og vann i en kasserolle og kok i ca 3-4 minutter (til ca 110-112 grader om du har sukkertermometer). Vær forsiktig, du vil ikke brenne deg på sirupen.

Tilsett den varme sirupen i en tynn stråle i eggeplommene mens mikseren går på lav til medium fart. Hvis du tilsetter sirupen for fort kan blandingen bli til eggerøre.

Skru opp farten når all sirupen er tilsatt og visp til blandingen ikke er varm lenger.

Tilsett vaniljeekstrakt.

 

Tilsett 2 ss romtemperert smør om gangen og visp godt mellom hver gang til alt smøret er tilsatt.

Så er det bare å tilsette karamellen, og her er det bare å tilsette etter smak. Jeg bruker omtrent litt mer enn halvparten av karamellsausen ovenfor. Smak deg frem til det du synes er best.

Da kan du sette sammen herligheten:

Til pynt og fyll trenger du også:

2 pk (ca 250 g) bringerbær
Sjokolade(hjerte)strøssel

Pass på slik at bunnene er flate over og under og at de er like høye, skjær eventuelt bort det ujevne. Del hver avkjølte bunn i to og begynn deretter monteringen. Legg like mye karamellkrem mellom hvert lag og legg noen halve bringebær ned i kremen i annethvert lag (eller hvert lag om du vil). Vær nøye når du stabler kaken slik at den ikke blir skjev. Dekk deretter kaken med sjokoladekremen. Her er det lurt å bruke ca halvparten av kremen først, sette kaken i kjøleskapet eller fryseren til kremen stivner og så dekke kaken med resten av kremen. På denne måten slipper du synlige smuler på kaken.

Topp kaken med masse ferske bringebær og sjokoladestrøssel (jeg har brukt små sjokoladehjerter). Det passer kjempebra med raspet sjokolade også.

Enjoy!

Følg gjerne Kakefabrikken på:

Facebook

Instagram

Pinterest

Twitter

<a href=»http://www.bloglovin.com/blog/4178435/?claim=cy2kjf5bhh8″>Follow my blog with Bloglovin</a>

4 kommentarer

 1. Lise - 25. august 2013

  Oj oj oj, tror nesten jeg blir nødt til å teste ut denne også! Må muligens bli iløpet av en barnefri helg hvis jeg skal ha sjanse til å lage den ferdig uten at det er krem over hele huset.. 😛

 2. Kine - 16. februar 2014

  Tusen takk for en fantastisk oppskrift! Jeg laget bare to bunner, og istedenfor å bruke tre lag med karamellfyll, hadde jeg to med karamellfyll og ett med bringebærkrem. Det ble aldeles nyyydelig! Liker veldig godt at du beskriver hva som skjer hvis du gjør noe galt, og hva du skal gjøre for å unngå at noe går galt.

  • Kakefabrikken - 16. mars 2014

   Tusen takk :-) Hyggelig tilbakemelding, jeg prøver så godt jeg kan å beskrive fremgangsmåten slik at alle kan lykkes. Så gøy at du lagde din variant av kaken :-)

Legg igjen en kommentar