Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Vaniljeekstrakt | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Vaniljeekstrakt

Vaniljeekstrakt

Er du på vei ut døra for å kjøpe julegaver, men aner ikke hva du skal kjøpe til den som har alt? Vel, har du en bakeglad venninne, mor, bestemor, onkel eller fetter kan dette kanskje være løsningen for deg: Hjemmelaget vaniljeekstrakt. Vaniljeekstrakt blir mer og mer vanlig å bruke i baking i Norge. Det gir en helt annen smak enn for eksempel vanlig vaniljesukker, som faktisk aldri har vært i nærheten av ekte vanilje, men er laget av vanillin. Vanillin produseres faktisk med utgangspunkt i råtternt treverk. Når det er sagt, innrømmer jeg gjerne at jeg også bruker vaniljesukker i flere av mine oppskrifter, det kommer litt an på hvilken smak jeg er på jakt etter.

Det er ikke rart at industrien tyr til  slike løsninger, for ekte vanilje er dyrt, faktisk det nest dyreste krydderet etter safran. Ekte vaniljeekstrakt er også dyrt. Da er det fint å kunne lage sin egen, og kanskje enda finere: gi bort som gave. Alt du trenger er sprit og vaniljestenger. Jeg bruker gjerne Vikingfjord vodka, fordi den er kjent for å ha en veldig ren smak, men all type vodka/sprit (også brun) kan brukes, så lenge den har en alkoholprosent på minst 40 prosent. Jeg vet det er mange som for eksempel bruker rom. Jeg har ikke gjort det selv foreløpig, men det har jeg planer om å gjøre.

Slik gjør du det:

Vaniljeekstrakt

1 dl Vodka eller annen sprit
1 stor vaniljestang

Snitt vaniljestangen i to på langs.
Legg den i en glasskrukke med tett lokk og hell over spriten. Oppbevar det mørkt i romtemperatur og snu og rist på flasken med jevne mellomrom.

Etterhvert som tiden går vil blandingen bli mer og mer brun, allerede dagen etter vil du merke forandring. Etter ca to måneder er ekstrakten ferdig til bruk. Vaniljeekstrakt har ingen best før-dato, den blir bare bedre med tiden og kan oppbevares i flere år. Etterhvert som du bruker av den kan du mate den med mer sprit og flere vaniljestenger. Vaniljestenger hvor frøene er skrapt ut er også kjempefine å bruke, de inneholder fortsatt mye smak.

Lager du dette nå i helga er ekstrakten klar til bruk i slutten av januar, omtrent når julebaksten begynner å ta slutt, perfekt timing 😉 I tillegg er det gøy å kunne gi noe som varer.

Et lite tips: Akkurat nå har Meny 3 for 2-tilbud på blant annet Bourbon vanilje (de som ligger i glassrør), de passer kjempefint til vaniljeekstrakt, de bruker å være store og fine. Bruker du de som ligger i vanlig krydderpose (noe jeg ikke anbefaler) ville jeg brukt halvannen vaniljestang eller mindre sprit per stang. På facebook-siden til Kakefabrikken kommer jeg til å legge ut bilder og oppdateringer om vaniljeekstrakten jeg satte i går.

Enjoy!

Kakefabrikken på:

Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest

 

Legg igjen en kommentar