Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Pink Strawberry Marzipan Cake | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Pink Strawberry Marzipan Cake

Pink Strawberry Marzipan Cake

Det er ikke så ofte jeg lager marsipankaker, eller kaker med overtrekk generelt. Det er ikke så populært her i huset, og det er kjedelig å bare lage kake til seg selv. Men da jeg kom over dette rosa marsipanlokket med jordbærsmak, måtte jeg bare slå til. Ferdig marsipanlokk er vel strengt tatt uglesett i bakekretser. De er stort sett for små for kaken (iallefall hvis man skal ha jevne sider) og selve lokket får en litt ujevn overflate etter å ligget sammenkrøllet i plast. Men hvis man ser bort fra det, kan det være praktisk.

Det er ikke bare negativt at lokkene er for små til å få til jevne sider, man kan bruke det som en dekorasjonseffekt, slik som jeg har gjort på denne kaken. De tilfeldige (men ikke så tilfeldige ;-)) bølgene gir en vintage look, noe som aldri er feil synes jeg. For å gjøre vintage looken komplett, har jeg dekorert med blomster som jeg har stukket ut i vanlig marsipan og lagt en sukkerperle i midten på og et «perlekjede» av marsipan. Det har jeg laget med en pearl mold.

Basen for denne kaken er et enkelt sukkerbrød. Det er mange som blir skjelven når sukkerbrød nevnes og har kanskje erfart at sukkerbrødet ikke hever eller at det faller ned i midten etter steking. Men ved å følge noen enkle tips er sjansen stor for å lykkes:

1. Visp eggedosisen lenge nok

Eggedosisen skal bli god og tykk. Dette tar ca 10 minutter med handmikser eller kjøkkenmaskin. Eggedosisen skal være så tykk at du skal kunne skrive «Ole» med røren og se hele navnet før det jevner seg ut. Dette var det viktigste jeg lærte om sukkerbrød i heimkunnskapen på barneskolen.

2. Vend bakepulver og mel inn i eggedosisen

Ikke rør inn bakepulveret og melet, vend det inn med store bevegelser med en slikkepott. Om du rører vil du røre ut luften som er så viktig å beholde i sukkerbrødet. Pass på å få med alt melet, også det som ligger på bunnen i bollen.

3. Ikke åpne ovnsdøren mens kaken steker

Denne regelen gjelder for alt bakverk. Om du åpner ovnsdøren under steking kan kaken falle sammen.

Følger du disse små tipsene er veien kort til høye og luftige sukkerbrød.

Mitt sukkerbrød er laget på 3 egg, siden jeg har brukt en liten (20 cm) springform. Det passer helt perfekt for en form på dne størrelsen. Du kan enkelt øke størrelsen på røren til sukkerbrødet. En enkel huskeregel er å bruke 40 gram sukker, 40 gram hvetemel og vel 1/4 ts bakepulver pr egg. Til en vanlig springform på 24 cm anbefaler jeg å bruke 4 egg.

 

Sukkerbrød (20 cm)

3 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
3/4 ts bakepulver

Visp egg og sukker til tykk og luftig eggedosis (ca 10 min).
Sikt bakepulver og hvetemel og vend det inn i eggedosisen.
Hell røren i en smurt springform på 20 cm. (Jeg legger alltid bakepulver i bunnen på springformen i tillegg).
Stek nederst i ovnen på 160 grader i ca 35-40 minutter. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det er viktig å sjekke med kakenål før du tar kaken ut av ovnen.
Avkjøl på rist.

Mange sverger til å dynke sukkerbrødet i fruktjuice, melk eller annet. Dette er noe jeg aldri gjør. Selv om sukkerbrød gjerne blir porøst, synes jeg det lett blir vassent og mister mye av teksturen og  smaken om det dynkes, men dette er smak og behag, gjør som du foretrekker. Det jeg ofte gjør istedetfor er å smøre syltetøy på alle flatene av sukkerbrødet. I dette tilfellet har jeg brukt hjemmelagde rørte jordbær som jeg har kjørt glatt med stavmikseren for å kunne smøre det utover jevnt uten klumper. Bruker du et tykkere syltetøy kan det være lurt å spe med vann eller juice for å lettere fordele det på flatene. Her kan du også bruke frukt/bærsaus (lages enkelt med frukt/bær, sukker og en stavmikser) Mellom der igjen har jeg vispet krem. Vanligvis bruker jeg vaniljekrem i tillegg, men denne gangen ville jeg ha den rene kremsmaken. Men her er mulighetene mange, du kan fylle kaken med akkurat det du liker best.

Kakefyll

Rørte jordbær kjørt glatt med stavmikser

3 dl vispet kremfløte
2 ss sukker
1/2 ts vaniljesukker

På toppen og rundt kaken bruker jeg vaniljesmørkrem. Dette gir jevne flater og du slipper at kaken skinner gjennom marsipanlokket. Jeg foretrekker smørkrem foran krem, fordi jeg synes kaken både blir mer stabil og fin av det og marsipanlokket «svetter» (Merk at oppbevaring også spiller en rolle her, en helt tett oppbevaringsboks gir større sjanse for «svetting» fremfor oppbevaring i en kakeeske av papp).

Vaniljesmørkrem

50 g mykt usaltet smør
125 g melis
1/2 ts vaniljesukker
1-2 ts melk

 

Visp mykt usaltet smør, melis og vaniljesukker hvitt og luftig.
Tilsett melk til passe konsistens.
Smør rundt hele kaken.

Så er det bare å legge på marsipanlokket og dekorere kaken etter eget ønske :-) Husk at sukkerbrød/marsipankaker/bløtkaker alltid smaker bedre dagen etter når det har fått stått og trekke smak.

Enjoy!

1 kommentar

  1. Marsipankake til en bursdagsgutt | Kakefabrikken - 12. november 2012

    […] tillegg til jordbærsaus hadde jeg vispet krem som fyll mellom lagene i denne kaken, som i denne […]

Legg igjen en kommentar