Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Translation_Entry has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/entry.php on line 14 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_Reader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 12 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_FileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 120 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_StringReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 175 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 221 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; POMO_CachedIntFileReader has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/pomo/streams.php on line 236 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WP_Widget_Factory has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/widgets.php on line 544 Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; wpex_recent_posts_thumb has a deprecated constructor in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-content/themes/kakefabrikken/functions/widget_posts_thumbs.php on line 5 Tomboy Cake #2 | Kakefabrikken Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571 Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /customers/b/f/1/kakefabrikken.com/httpd.www/wordpress/wp-includes/plugin.php on line 571

Tomboy Cake #2

Tomboy Cake #2

Da jeg lagde denne kaken for første gang på bursdagen min, håpet jeg det ikke ble lenge til jeg skulle lage den igjen. Ikke bare fordi den var utrolig god, men fordi jeg hadde for lite tid på meg da jeg skulle montere den, så resultatet ble ikke så fint som jeg hadde planlagt. Heldigvis bød anledningen seg tre uker senere, da en god venninne av meg skulle feire sin bursdag og hun også ville servere denne kaken i sitt selskap. Da fikk jeg anledningen til å perfeksjonere. 

Selve oppskriften har jeg ikke gjort noe med, annet enn å kutte ørlite på væskemengden og øke mengden frosting. Også stekte jeg kakebunnene i tre omganger for å slippe å dele kaken etter steking og dermed få penere kanter. Det var det virkelig verdt.

Her er oppskriften på to kaker á 15 cm. (Du kan bruke én og fryse den andre til senere. Selv lagde jeg en kake på 18 cm pluss 10 cupcakes av denne oppskriften).

 

Kakebunn

200 g hvetemel
125 g kakao
1,5 ts natron
0,5 ts bakepulver
60 g kokesjokolade
2 dl kokende vann
2,5 dl surmelk*
0,5 ts vaniljeekstrakt
2 egg*
1,25 dl nøytral olje*
450 g sukker

*Romtemperert

Smør springformene og dekk med ca en halv teskje kakao før du starter.

Sikt sammen mel og kakao og sett til side. Hakk sjokoladen og legg den i en bolle og tøm det kokende vannet over. Rør til sjokoladen er oppløst. Sett til avkjøling. Bland surmelk, vaniljeekstrakt og olje i en bolle og sett til side.

Visp eggene med en kjøkkenmaskin på høy fart i ca 2 min. Reduser farten til medium og tilsett sjokoladeblandingen i eggene litt etter litt. Tilsett deretter de andre flytende ingrediensene, og så sukker blandet med  natron og  bakepulver. Visp til alt er godt blandet.

Stopp kjøkkenmaskinen, ta av bollen og sikt i de tørre ingrediensene og vend de inn i røren med en slikkepott. Ikke rør mer enn at det akkurat blir blandet sammen. La klumpene være.

Press så røren gjennom en sil med en slikkepott eller lignende. Ikke vurder å utelate dette steget, det tar mindre enn fem minutter ekstra og det er nettopp dette som gjør denne kaken så luftig og fin i teksturen.

Fyll 10 cupcakesformer 3/4 fulle og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 18 min. Hell resten av røren i tre former (evt gjør det i tre omganger eller stek hele kaken på en gang) og stek midt i ovnen på 180 grader i ca 30 min (45-50 min. hvis du steker hele røren i én form). Om du har flere former i ovnen på en gang, anbefaler jeg å bruke varmluftsfunksjonen, ellers tar stekingen lengre tid. Husk å sjekke om kaken er ferdig før du tar den ut. Avkjøl. Har du stekt hele kaken i en form anbefaler jeg å sette den litt i kjøleskapet eller fryseren en stund før du deler den i tre deler.

 

Mens kaken avkjøles kan du lage frostingen. Denne kaken skal egentlig ha Italian Meringue Buttercream Frosting, men jeg lager den med Swiss Meringue Buttercream Frosting. Frostingen tilsettes bringebærpuré, men man kan også lage en vaniljevariant.

Bringebærpuré

5 dl bringebær
2 ss vann
1 ss sukker

Kok opp bringebær, vann og sukker på medium varme. Rør godt mens det koker slik at bærene moses. Kok ca 10-15 minutter. Ta det deretter av platen og press puréen gjennom en sil for å fjerne frøene. Sett til avkjøling.

Swiss Meringue Buttercream Frosting

5 store eggehviter* (1-2 ekstra om de er små)
250 g sukker
250 g usaltet smør*
1 ss vaniljeekstrakt

*Romtemperert

Hell eggehviter og sukker i en varmebestandig bolle av glass eller metall. Sett bollen over en kasserolle kokende vann (vannet må ikke være i kontakt med bollen, bare dampen, og bollen må være større enn kasserollen. Visp med en håndmikser til sukkeret smelter og blandingen tykner. Dette skjer ved ca 65 grader og tar ca 10 minutter.

Ta deretter bollen av kasserollen og fortsett å vispe med en kjøkkenmaskin til blandingen kjølner. Dette tar minst 15 minutter. Når blandingen er temperert, tilsettes romtemperert smør i en spiseskje av gangen. (Her er det viktig at marengsen ikke er varm så smøret smelter eller at smøret har stått for lenge på kjøkkenbenken og blitt for mykt (en time er nok), da vil kremen skille seg. Hvis det skulle skje kan kremen settes kaldt en stund for så å fortsette. I motsatt fall kan kremen varmes opp i noen sekunder før smøret tilsettes).

Når alt smøret er tilsatt, vispes det i ytterligere 3-5 minutter. Da skal blandingen være god og tykk. Vend så inn vaniljeekstrakt med en slikkepott. Vend deretter inn bringebærpuréen. Til denne oppskriften passer det med 4-5 spiseskjeer (eller etter smak). Pass på så ikke kremen blir for tynn.

Fordel kremen på cupcakes og mellom lagene og på toppen av kaken. Pynt f.eks med bringebær.

 

Om kaken lages med frosting dagen i forveien må den oppbevares kjølig, men ta den da ut minst en time før den skal serveres, slik at den blir myk igjen.

Enjoy!

3 kommentarer

  1. Anja - 21. mai 2013

    Veldig sen kommentar, men jeg har nettopp oppdaget bloggen din og sitter og titter gjennom. Kaken ser utrolig god ut og har tenkt til å prøve å lage den ved anledning. Men lurer på en ting, du skriver at du har bakt kaken i omganger. Jeg kvier meg alltid litt hvis jeg ikke får plass til alle formene i ovnen på en gang da jeg er redd røren skal bli «ødelagt» og ikke heve like bra for eksempel på runde 2. Hva er din erfaring der?

    • Kakefabrikken - 22. mai 2013

      Dette er min favorittkake, så den kan jeg absolutt anbefale. Jeg har bare to 20 cm-former, så jeg bruker å steke to lag først og det tredje etterpå. Jeg har laget kaken mange ganger og har ikke hatt noen problemer med at røren i andre omgang ikke hever like mye. Om du likevel er skeptisk, kan du evt steke i to 24 cm-former eller større. Det er også mulig å steke i to omganger med 20 cm-former og dele hver bunn i to slik at det blir fire lag, men det er litt sjansespill i og med at røren er ganske tyntflytende. Det kan resultere i ganske lang steketid og nervøse minutter mens man lurer på om det går.. (Men det går – etterhvert) 😀 Dette ble kanskje mer forvirrende enn hjelpsomt, men det er vel egentlig ikke noe fasitsvar. Gi meg gjerne en tilbakemelding på hva du gjorde og hvordan det fungerte :-) Lykke til.

Legg igjen en kommentar